37.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

Данците бараат дел од германската територија

Лидерот на десничарската партија успеа да го оживее граничниот спор помеѓу Германија и Данска кој датира од 19-ти век, барајќи да дел од германската териотрија припадне на Данска.

Стотина години расправа околу сопственоста над регионот Шлезвиг-Холштајн е занемарено после Првата светска војна, но заменикпретседателот на Данската народна партија Сорен Есперенсен во интервју за данската телевизија ги оживеа данските барања од 1838г за сопственоста  се до реката Ајдер припаѓа на Данска.

 Данската народна партија е втора по големина во данскиот парламент, со постојан пораст на поддршка во последните неколку години.

 

поврзани објави

Последни објави