fbpx
22.8 C
Skopje

Руските научници тврдат: Пронајдовме лек за ракот

АКТУЕЛНО

Руските научници тврдат дека во соработка со европските колеги, пронашле начин да истовремено го диагностицираат а воедно и лечат ракот. Новиот метод подразбира користење на честички од силицум за откривање и уништување на ракот со помош на ултразвук.

„ Пронајдовме поблаг режим на тераписко дејство на ќелиите на ракот, кој не доведуваат до масовно уништување на ќелиите, но судејќи по сите докази доаѓа до уништување на внатрешните органели на наночестичките“, рече Андреј Свиридов за од државниот универзитет „Ломонасов“

Тој истакнува дека овој метод доведува до силен терапевтски ефект. Физичарите, хемичари,биолози па и нанотехнолози во последниве годин започнаа да развиваат нова метода за вршење на хирушки зафат кој се базира на нова безболна метода.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -