fbpx
17.8 C
Skopje

Тајна легендарна фотографија: Настанала под тажни околности, а денес е симбол на сите револуции

АКТУЕЛНО

Сигурно досега се ја виделе оваа слика многупати. До денес ова фотографија е умножена и пресликана на повеќе од илјада плакати,споменика, мајци и други производи. Теоретичарите одат до тамо дека оваа фотографија е најпозната светса фотографија. Но дали знаете како и каде оваа фотографија настанала ?
На денешен ден 1960 година настана најпозната фотографија на сите времиња- Херојскиот герилец(Guerillero heroico) !
Oваа фотографија на Че Гевара ја овековечил фотографот Алберто Корда во Хавана (Куба) на комеморација за жртвите од бродот „Ла Кубре“

Бродот со муниција експлодирал ден порано од никогаш не разјаснети ситуации однесувајќи со себе десет жртви.

Како по занимање доктор Че Гевара лично помагал во несреќата и бил вклучен во секој начин на помош на најбилските на загинатите.

За фотографот Алберт Корда неоговот фотографско око го забележал единствено истакнатиот револуционер во моментот на фотографирање го привлеко изразот на лицето на Че Гевара кој предизвикал апсолутна непомирливост како и лутина и болка.

„ Кордината слика го пронашла својот пат до светската јавност. Стана алфанумерички знак, хиероглиф, инсант-симбол.Сликата секогаш се појавува каде настанува некој судир помеѓу две спротиставености. Нема ништо слично во историјата кој служи за  истакнување на револуционерни движења“, истакна во една прилика Џонатан Грин, директор на Калифорнискиот музеј на фотографии.

 

 

 

 

 

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -