fbpx
34.8 C
Skopje

Ирачките сили го завземаа музејот во Мосул

АКТУЕЛНО

Ирачките борбени сили го превземале денеска архелошкиот музеј од Исламска држава, соопштуваат од полицијата.

Ирачките сили претходно го ставија под контрола и седиштето на провинциската влада во Ниневех од ИД.

Во соопштение од командните здужени сили, наведено е дека е ослободена владината зграда во Ниневех и е воспоставена контрола на поголем дел од тој регион. Голема офанзива на запдниот дел на Мосул започна на 19-ти фебруари, по превземањето на ирачките сили.

Повеќе од 50.000 илјади луѓе емигрираа од Мосул во текот на борбите за превземање на запдниот дел на овој град кој е седиште на Исламската држава.

 

 

 

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -