7.8 C
Skopje
Wednesday, February 28, 2024

ФОТО: Откирена статуа на фараонот Рамзес II

Археолозите во Египет пронашле во Каиро огормна статуа за која се смета дека е фараонот Рамзес II, еден од најпознатите антички владетели.

Колос, чија глава е извлечена од калта со булдужер, величината е околу осум метра откри тим составен од археолози од повеќе држави.

Египтологот Калед Набил Осман истакна дека статуата е импресивно откритие, како и дека на локалитетот се пронајдени и делови од друга статуа.

Областа во која е пронајден овој пронајдок е недалеку од Каиро, полна е со антиквитет.

Рамзес II владеел со Египет пред повеќе од 3000 години и за време на неговото владеење изградени се големи градби, чииј слики можат да се видат на многу археолошки локалитети ширум светот.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -