32.8 C
Skopje
Tuesday, July 16, 2024

СЕММ го осуди физичкиот напад врз новинарот на телевизија 24

„Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го осудува вчерашниот физички напад врз новинарот на телевизија 24, Христијан Баневски.

„Државата е одговорна за преземање на сите активни мерки за создавање и одржување поволна средина за слободата на изразување, а таквата обврска е и во согласност со член 10 од Европската конвенција за човекови права. Комитетот на министри на Советот на Европа, исто така, препорачува да се заштити новинарството и безбедноста на новинарите и другите медиумски актери“, се вели во соопштението на СЕММ.

поврзани објави

Последни објави