15.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024
spot_img

Пред бомбите и злосторствата овде беше рај – Сирија пред и за време на војната (Фото/Видео)

До моментот кога бомбите и злосторствата на исламските фанатици не го уништија секојдневниот живот во Сирија, оваа средоземноморска држава можеше да се пофали со добар и слободен живот на своето население.

Во неа во слога живееле и муслиманите и христијаните. Сирија беше богата и културна држава, притоа доста пријатна за живот.

1. Сирија од секогаш била отворена држава, наклонета кон западната култура, како ниту една друга арапска земја.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Сирија е единствената арапска земја со светски режим. Исламскиот закон тука никогаш не стапил насила.

3. Пред граѓанската воја, која избувна во 2011 година, Сирија бешеединствена земја во регионот без војни и внатрешни конфликти.

4. Сирија е единствената држава, која ги прими мигрантите од Ирак без никаква дискриминација – ниту политичка, ниту верска или национална.

5. Семејството на сирискиот претседател Бешар Асад припаѓа кон малцинството на алавититите – 12 проценти од целото население.

6. Во Сирија жените никогаш не биле приморани да одат забулени, ниту пак да носат хиџаб.

7. Сириските жени имаат потполно исти права како и мажите, односно здраствено осигурување и образование.

8. Сирија е единствената средоземноморска држава, која сеуште е сопственик на сопствените нафрени залихи. Власта се откажа од приватизацијата, тврдејќи дека таа е во сопственост на сиријскиот народ.

9. Земјата има нафтени резерви од 2.500 милиони барели, а можат да ги експлоатираат само државните фабрики.

10. Сирија е единствената земја во светот, која нема никаков долг кон ММФ (Меѓународен монетарен фонд).

поврзани објави

- Advertisement -spot_img

Последни објави