18.8 C
Skopje
Saturday, July 13, 2024

Донбас пред еколошка катастрофа: Седум тони хлор гранатирани

На жителите на источна Украина им се заканува еколошка катастрофа. Вооружените судири во Донбас се случуваат во близина на големи хемиски и други индустриски објекти.

Зградата во која се наоѓаат седум тони хлор е погодена на 24. фебруари со шест гранати и само среќа спречило да една од гранатите го погоди контејнерот во кој е сместен хлорот.

Ако би се случило тоа, би загинал секој кој ќе се наоѓа во радиус од дваесет метри“, изјави Баскут Тунџак, специјален представник на Советот за човекови права.

На петти март украинската војска ја целеше доњецката станица за пречистување на вода која ја користат жителите на двете страни на линијата. Гранатите за среќа не експлодираа.

Интересно е што во време на војната од 2014 и двете страни водеа сметка да не целат доњецката станица за пречистување на вода току проади овој факт.

 

 

 

 

поврзани објави

Последни објави