fbpx
19.8 C
Skopje

Виолината Страдиваријус- мит кој чини 20 милиони евра

АКТУЕЛНО

Мистеријата за виолината на познатиот италијански мајстор Антонио Страдивари присута е во последните 300 години. Во својот долг живот проживеал околу 1.100 жичани инструменти: виолина, виола , гитара , чело. Околу 550 виолини од 960 кој се проценува дека тој ги направил денеска постојат.

„ Страдивари знаел што правел. Направил совршен баланс помеѓу тврдото и мекото дрво. Тој никогаш не направил иста виолина двапати. Секогаш се трудел да го унапреди звукот и изгледот “, вели стручњак за префинени класични иструменти Тим Инглес.

Една таква виолина од 1716 година позната како „Месија“. проценена е над 20 милони евра што денеска може да биде најценетата виолина на Страдивари.

Најдобриот инструменти по денешните мислења е направен помеѓу 1698 и 1725 година. Се претпоставува дека Страдивари напарвил околу 1.100 виолини, виоли, гитари и чела.

Антонио Страдивари е погребан на 18 декембри 1737 година во Базиликата Сан Доменико во Кремона. Црквата е срушена во 1868 година, а остатоците од Антонио Страдивари не биле во состојба да се идентификуваат и така не се преместени во друга горбница.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -