30.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

ПОВЕЌЕ ПРАВАТ ШТЕТА ОКОЛКУ ДОБРО: Овие 5 предмети не треба да ги чувате во бањата

Не сите работи се погодни за складирање во бањата. Некои едноставно не припаѓаат таму, додека некои имаат валидна причина зошто не треба да ги чувате таму.

Доколку одредени предмети ги чуваме во влажна и топла средина, тоа може да влијае на нашето здравје и изглед, но и на краткорочната издржливост на самите предмети.

Овие пет предмети можат да направат повеќе штета отколку корист ако ги чувате во близина на вашата када.

Накит

Бањата не е вистинското место за чување на накитот, дури и ако едноставно го соблечете пред да се туширате. Влажната средина ќе предизвика накитот побрзо да оксидира, што ќе предизвика да го изгуби сјајот и да потемни. Ако не е чисто злато, вашите омилени парчиња составени од различни метали лошо ќе реагираат на влага.

Крпи

Одржувањето влажни крпи во бањата може да биде многу лошо. Топлината и влажноста ги прават бањите совршено место за размножување на бактерии, а крпите ќе ги соберат бактериите кои подоцна ќе ги пренесеме на нашата кожа. Идеално, треба да ги миете крпите по три употреби и целосно да ги исушите пред да ги користите.

Бербери

Пареата за туширање и акумулацијата на влага може да ги рѓосат жилетните жилети, што пак може да ја оштети вашата кожа. Дури и ако го исчистите и исушите правилно по употребата, складирањето во влажна средина во бањата ќе го скрати животниот век на машината за бричење.

Производи за нега на кожа

Кога вашиот крем за кожа не е цврсто затворен, влажниот воздух во бањата може да го поттикне растот на бактериите што предизвикуваат акни. Секој пат кога се туширате, топлината може да предизвика раздвојување на состојките. Сува фиока надвор од тоалетот е совршено место за чување производи за нега на кожата.

Држач за сапун

Чувањето на сапун во близина на туш може да го скрати неговиот животен век. Водата ќе ви го стопи сапунот, а остатоците ќе се насоберат во вашата кабина. Најдобар начин за складирање на сапун е во перфориран сад за сапун подалеку од тушот, пишува Кликс.

поврзани објави

Последни објави