4.8 C
Skopje
Friday, February 23, 2024

Најголем дел од домашниот буџет се троши на храна и пијалаци, најмалку на здравје, култура и образование

Најголем дел од домашниот буџет се троши на храна и пијалаци, најмалку на здравје, култура и образование

Домаќинствата минатата година над половина од домашниот буџет – 51,5 проценти трошеле на храна и пијалаци, од кои најмногу за месо, млечни и житни производи. Сепак, најмногу во домаќинствата се јадело леб – 191,1 кг и компир – 76,3 кг, додека говедско, телешко и јунешко месо – 19,3 и риба – 18,3 килограми. Најмногу се пиеле безалкохолни пијалаци – 170,4 литри и млеко – 88,2 литри.

Над десет проценти од семејниот буџет на домаќинствата одел за режиски трошоци, додека за сообраќај трошеле по околу 16 илјади денар или 5,5 отсто, што е повеќе од тоа што домаќинствата трошеле за здравје, рекреација, култура и образование заедно, покажува Статистичкиот годишник на Република Северна Македонија за 2023 на Државниот завод за статистика.

Во просек секое семејство во 2022 година потрошило 294 117 денари или 4 782 евра. Од нив, најголемиот дел или 96,7 проценти се за лична потрошувачка, додека околу 1,6 отсто или 4 740 денари за штедење, по 2 892 денари или 1 процент за отплата на кредити и заеми и 0,2 отсто или по 580 денари секое семејство трошело како издатоци за стан, куќа и имот.

Над половина од семејниот буџет во 2022 година одел за храна и безалкохолни пијалаци, односно по околу 151 560 денари.

За храна домаќинствата во просек најмногу трошеле за месо – 32 689 денари, потоа за млеко, млечни производи и јајца – 28 850 денари, за производи од жито – 24 453 денари, за зеленчук – 19 027 денари, за овошје – 8 401 денари, за масло и маснотии – 7 111 денари, за шеќер и чоколади – 6 597 денари, други прехранбени производи – 5 580 денари и најмалку за риба – 4 396 денари.

Најмногу се јадело леб – 191 килограм и компир – 76,3 килограми. Во просек на семејната трпеза имало по околу 25 килограми – тестенини и ориз, млеко – 88,2 литри, сирење – 36,3 килограми, 580 јајца, но и чоколади и кекси – 21,5 килограми и шеќер – 25,2 килограми.

Од зеленчук во просек се јадело по 31,8 килограми зелка, 30,2 килограми домати, 29,3 килограми пипер и 17,5 килограми краставици. Грав – 18,4 килограми, а грашок и боранија 0,7 килограми.

Од овошје најмногу се јадело јужно – 64,2 килограми, потоа јаболка – 37,2 килограми и бостан – 25,6 килограми. Грозје – 6,9 килограми, праски и кајсии – 6,6 килограми, круши – 3,1 килограм и цреши и вишни – 1,4 килограми.

Од месо најмногу на домашната трпеза имало живина – 43,8 килограми, потоа свинско – 23,4 килограми, говедско, телешко и јунешко – 19,3 килограми и овчо и јагнешко – 1,2 килограми. Свежа и замрзната риба домаќинствата во просек изеле по 18,3 килограми, а преработки од риба – 2,6 килограми.

За пијалаци и тутун, најголем дел од домашниот буџет одел за тутун – 11 850 денари, потоа за кафе, чај и какао по 4 593 денари, додека за безалкохолни и алкохолни пијалаци се трошеле исто, по 3 447 денари.

Најмногу се пиеле безалкохолни пијалаци – 170,4 литри, а кафе и какао – 8,6 килограми. Од алкохол најмногу пиво – 30 литри, вино – 3,8 литри и жестоки пијалаци – 2 литри.

За облека и обувки 12 320 денари или 4,2 проценти, додека за покуќнина, опрема за куќа и одржување 11 591 денари или 3,9 отсто.

Од семејниот буџет за облека и обувки домаќинствата за облека трошеле по 7 222 денари, додека за обувки (вклучувајќи ги поправките) 5 097 денари.

За лична хигиена во просек домаќинствата трошеле по 14 961 денар.

Најголем дел од семејниот буџет за покуќнина и мебел, се трошел за производи и услуги за одржување на станот – 8 186 денари, потоа за мебел и покривки за под и одржување – 1 008 денари, за садови и прибор – 745 денари, за текстил за домаќинство – 719 денари, за апарати за домаќинство и поправка – 631 и за алати за куќа и градина – 301 денар.

Втора најголема ставка во семејниот буџет или над 10 проценти, домаќинствата трошеле за станарина, вода, електрична енергија, гас и други горива, за што во просек одвојувале по 31 486 денари и трета е сообраќајот со 5,5 проценти или 16 158 денари од домашниот буџет.

Најголем дел од буџетот за домување, вода, електрика и други горива домаќинствата трошеле за огрев и осветление 25 847 денари, додека за комунално-станбени услуги – 3 218 денари и за одржување и поправки на станот – 1 328 денари.

Од семејниот буџет за сообраќај, најголем дел се трошел за делови и гориво за сообраќајни средства – 15 250 денари, а за сообраќајни услуги – 907 денари.

Патнички автомобил имале нешто над половина од домаќинствата – 56,5 проценти, велосипед – 37,3, а мотор – 6 проценти.

Во просек по околу 9 450 денари од семејниот буџет се трошеле за здравје и исто толку за ресторани и хотели. За комуникации домаќинствата од семејниот буџет одвојувале во просек по 7 917 денари или 2,7 отсто, за рекреација и култура по 2 053 денари или 0,7 проценти и за образование само 460 денари или 0,2 проценти.

Од семејниот буџет за здравје, најголем дел бил за лекови и помагала – 7 997 денари, потоа за здравств

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -