fbpx
28.8 C
Skopje

Седум навики за стареење

АКТУЕЛНО

Од гледна точка на стареењето можат да се разликуваат главно два вида луѓе – оние кои убаво стареат и нетолку убаво стареење. Никој не би сакал да е од вториот тип, бидејќи обично тие луѓе се збрчкани, изгледаат уште постари отколку всушност се, а и не се во особено добра здравствена состојба.

Ако сакате да остарете убаво и да го задржите подолго младешкото емитување, треба да промените некои основни секојдневни навики.

Поставете го умови позитивно

Не само негативните искуства се штетни, негативните мисли исто така. Тие предизвикуваат зголемена секреција на хормони на стресот кои го оштетуваат организмот и го тераат да старее позабрзано.

Внимавајте што јадете

Не е задолжително да држите строги диети постојано. Важно е да се храните балансирано со корисни производи. Исклучете ја штетната храна, преполна со шеќери, конзерванси, вештачки засладувачи и подобрувачи. Сите овие супстанции го предизвикуваат стареењето на организмот, не само на надворешниот изглед.

Внимавајте и колку јадете

Квалитетот на храната е важно, но и количината исто. Ако прејадувањето на секој оброк ќе го направи земањето на здрава храна. Злоупотребата со секакви хранливи материи е штетна, без разлика дали се од „најдобрите“ или од „лошите“.

Вежбајте редовно

Еве уште една причина да почнете да тренирате почесто – да се заштитите од брчките и неубавото стареење. Истражувањата покажуваат дека редовните вежби ја подобруваат функцијата на кардиоваскуларниот систем, ја зголемуваат отпорноста поради изградбата на здрава мускулатура, што се одразува исклучително благотворно на секоја клетка во телото.

Задржете социјално вмрежување

Пријателите и роднините се затоа – да разговарате со нив. Истражувањата покажуваат дека колку повеќе стабилни социјални контакти имате, толку повеќе се зголемува просечниот животен век. Луѓето со сиромашно социјално вмрежување имаат просек околу 50% поголем ризик од прерана смрт.

Секогаш чувајте ја вашата кожа од сонцето

Може да не сфаќате колку е важно да ја пазите кожата од сонцето, додека сте млади, но е од огромно значење. Колку почесто оставате кожа без UV-заштита, толку полошо и брзо ќе почне да старее таа. Да не зборуваме колку погубно влијае на кожата горењето на сонце. А повеќето луѓе се здобиле со изгореници неколкупати, некои многу сериозно.

Спијте доволно

Адекватниот сон е клучен за забавување на стареењето. Колку повеќе време давате на организмот да отпочине квалитативно, толку побавно старее тој. И обратно – хроничниот замор се акумулира и не му овозможува на организмот да се ослободи од влијанието на секојдневниот напон.

Долготрајниот и здрав сон ги забрзува процесите на формирање на еластин и колаген, кои се од најголемо значење за бавното стареење на клетките и на кожата, така и на целиот организам.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -