7.8 C
Skopje
Wednesday, February 28, 2024

Неправеден притвор: Судот во Стразбур пресуди во корист на Спиро Ристовски и Митко Пешов

Судот во Стразбур: Неправеден притвор

Судот во Стразбур со пресвртна одлука донесе пресуда во корист на Спиро Ристовски и Митко Пешов. Европскиот суд за човекови права го осуди неправедното продолжување на куќниот притвор за Ристовски, поранешниот министер за образование и труд и социјална политика, во злогласниот случај „27 април“.

Правна победа за Спиро Ристовски и Митко Пешов
Во пресудата на судот се нагласува дека нема оправдување за продолжениот куќен притвор на Спиро Ристовски и Митко Пешов, началник на специјалните полициски единици. Во пресудата експлицитно беше наведено: „Во текот на разгледуваниот период, ризикот од бегство на апликантите беше неоправдано тврден од властите“.

Надомест и правни трошоци за неправеден притвор
И Ристовски и Пешов имаат право на обесштетување, а државата е насочена да плати отштета од по 750 евра и да ги покрие правните трошоци од 1.500 евра.

Сепак, се наметнува прашањето за потенцијална тужба за дополнителна компензација против државата. Ова прашање го постави ТВ 24 до Панче Тошковски, еден од адвокатите на Пешов.

Со слична одлука во ноември минатата година, Судот во Стразбур го фаворизираше поранешниот министер за транспорт и врски, Миле Јанакиески, кој исто така се соочи со неоправдано продолжување на куќниот притвор во случаите поврзани со „27 април“ и „Шпански скали“. Државата имала обврска да му надомести 3.900 евра и дополнителни 2.200 евра за трошоци и издатоци во рок од три месеци од правосилноста на пресудата.

Овие правни постапки се вртат околу насилниот упад во Собранието на 27 април 2017 година, што доведе до пресуди за дејствија против државата, загрозување на уставниот поредок и загрозување на безбедноста на државата.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -