16.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024
Платено политичко рекламирање

ПОЛОВИНА ОД ГОТВАЧИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА СЕ СТРАНЦИ Увезени се една четвртина од германските работници

Германија долго време се соочува со недостиг на работна сила и во 2022 година, 25% од нејзиното вработено население го сочинувале луѓе со мигрантско потекло, но уделот на тие со потекло од други земји варира по професија, соопшти денеска Германскиот сојузен завод за статистика.

На работните места за чистење и одржување таа година, дури секој шести работник во Германија (60%) имал мигрантска историја, а тие се застапени и натпросечно во гастрономијата со 46%, објави заводот врз основа на микроцензусот спроведен таа година.

Во гастрономијата, дури 51% од готвачките имаат потекло од странство.

Според дефиницијата на Заводот за статистика, лица со мигрантска историја се сметаат за лица кои самите или чии родители двајцата дошле во Германија по 1950 година.

Таквите Германци сè уште се недоволно застапени во полицијата и судството, со само 6%, а само 11% во образовните професии.

Учеството во вкупниот број на вработени од 25 отсто се однесува на сите лица со мигрантска историја на возраст од 15 до 64 години и е нешто помало од нивното учество во вкупното население кое изнесува 28%.

поврзани објави

- Advertisement -

Последни објави