24.8 C
Skopje
Sunday, May 19, 2024
spot_img
spot_img

Јас и брат ми чекаме родителите да умрат за да ја поделиме семејната куќа: Загрижена е кој ќе го добие поголемиот дел, адвокатот ја замолчи

Исповедта на една жена која се скарала со своите браќа и сестри за наследство, многумина ги потсети на сопствената судбина

Многумина се прашуваат што е тоа што ги прави браќата и сестрите најлути непријатели. Што е тоа што може да уништи семејство кое отсекогаш било обединето? Одговорот е „поделба на имотот“. Има многу случаи кога брат кренал рака на брат за парче земја.

Една девојка раскажа како таа и нејзиниот брат подеднакво ќе го поделат имотот. Сепак, таа живее со своето семејство, нејзиниот брат живее дома со родителите. Затоа се обратила до адвокат – да дознае како да ги заштити нејзините интереси и кои се нејзините опции доколку сака да ја продаде куќата еден ден.

„Според волјата на нашите родители, јас и брат ми ќе го поделиме наследството половина – половина. Под тоа мислам на семејната куќа. Би сакал да ја задржам куќата од семејството за моите деца, бидејќи сега купив куќа во близина за да можам да се грижам за моите родители додека се стари. Исто така разбирам дека најдобро време да се продаде куќа е веднаш по нејзиното наследување за да се избегне данокот на капитална добивка. Проблемот е што брат ми е самец и моментално живее во тоа куќа и можеби нема да сака веднаш да си го продаде делот. Со задоволство би го оставила да живее во нашата заедничка куќа“, напишала на почетокот на своето обраќање до адвокатот, а потоа изразила од што најмногу се плаши.

„Загрижена сум дека можеби ќе одлучи да ја продаде својата половина и ќе морам да претрпам финансиски удар, или дека ќе се ожени и ќе живее во куќата со своето семејство, што може да ги искомплицира работите. Како да се осигурам дека се штитат моите интереси во домот?, а со брат ми правилно да се однесувам?“, заклучи таа.

„Вашите интереси се веќе заштитени“

Адвокатот ѝ ги претставил сите опции во ситуацијата што би настанала по смртта на нивните родители.

„Вашите интереси се веќе заштитени: имате право на 50% од куќата. Наследувањето на имотот со еден брат или сестра, кој нема деца, автоматски не му дава право на брат или сестра со деца на целосна сопственост и/или го обврзува тој брат или сестра да ви го продаде неговиот дел. Наследувањето на недвижен имот може да предизвика раздор меѓу браќата и сестрите. Не секој го разбира ова, како што очигледно сфаќате. Можеш да дејствуваш така што ќе го прашаш што сака тој. Се чини дека ова е единствениот дом што го има и може да се каже дека тој има еднакво – или дури 50,1% – право да ја купи другата половина од вас, со оглед на тоа што живеете на друго место со вашето семејство. Многу браќа и сестри би инсистирале на оставинска казна и тужби за да ги извлечат нивните браќа и сестри од семејниот дом“, го започна својот одговор адвокатот.

„Сепак, во вашата семејна дилема нема правилен или погрешен начин, освен тоа што и двајцата го водите процесот транспарентно и со почит. ако живеел во таа куќа цел свој живот, се ожени и има деца и живее таму, само го одржува својотстатус квото – односно ќе продолжи да живее таму – но под еден услов: да ја купи половината од вас. Во секој случај можете да го замолите да го стори тоа, но ако не може да си го дозволи тоа, тој се потпира на вашата дарежливост.” Адвокатот дополнително ја советувал и на крајот сè поделил на три сценарија.

3 Сценарија за поделба на куќи и исплата

„Сценарио бр. 1: Тој живее таму како самец и не барате од него да ја откупи половината. Тоа е прилично пристојно од вас, ако се земат предвид сите работи – иако имате право да се премислите и да го откупите својот дел од него.

Сценарио бр. 2: Заснова семејство и живее во куќата, а вие барате од него да ви плати дел. Ако нема пари, тогаш вие откупувате. Тоа е фер.

Сценарио бр. 3: И двајцата имате семејства и пари за да си се исплатите. Ќе фрлате паричка“, заклучува адвокатот за порталот „marketwach“.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img

Последни објави