3.8 C
Skopje
Thursday, November 28, 2024

Познат хирург открива: Овие 4 намирници се еднакво добри смрзнати како и свежи

Со замена на свежото овошје и зеленчук со замрзнати и конзервирани алтернативи, не само што можете да заштедите пари, туку и да го подобрите вашето здравје. Свежото овошје и зеленчук се сметаат за клуч за здрава, урамнотежена исхрана.

Полни се со витамини и минерали важни за организмот, како и со влакна кои помагаат во одржување на здрави црева и спречуваат дигестивни проблеми. Ако планирате да го зголемите внесот на растителна основа од здравствени причини, има смисла да размислувате за свежи производи.

Сепак, еден експерт откри дека конзервираните и замрзнатите верзии можат да бидат уште похранливи од свежите. Познатиот англиски хирург Каран Раџ на својот TikTok откри четири видови на овошје и зеленчук кои имаат исто толку или повеќе хранливи материи кога се замрзнати или конзервирани отколку свежи.

Конзервирани домати

„Ако јадете конзервирани домати, тие всушност имаат повеќе антиоксиданс ликопен, како и повеќе калциум и железо отколку свежиот. Тоа не значи дека свежиот е полош од конзервираната, туку само има различен нутритивен профил“, објасни д-р Раџ.

Тој додаде дека свежите домати имаат „значително“ повисоко ниво на витамин А од конзервираните домати. „Ако готвите домати, без разлика дали се конзервирани или свежи, уште повеќе ја зголемувате биорасположивоста на антиоксидансот ликопен. Тоа е затоа што процесот на готвење ги омекнува ѕидовите на растителните клетки, што ја олеснува апсорпцијата на хранливите материи“, објасни експертот.

Замрзнати боровинки

Замрзнатите боровинки може да содржат повеќе витамини и полифеноли (растителни елементи во трагови) отколку свежите. “Замрзнатото овошје и зеленчук може да има уште повеќе хранливи материи од свежото. На пример, замрзнатите боровинки задржуваат повеќе витамин Ц и полифеноли од свежите боровинки бидејќи процесот на замрзнување го забавува губењето на хранливи материи”, вели д-р Раџ.

„Повеќето замрзнато овошје, како што се бобинки, често се замрзнуваат во рок од 24 часа по берењето и често се хранливо посвежи од свежите производи што седат во супермаркет со денови“, истакна тој.

Замрзнат грашок

Д-р Раџ рече дека замрзнатиот грашок има повисоки нивоа на одредени видови на витамини Б и витамин Е од свежата верзија.

Замрзнат спанаќ

Д-р Раџ откри дека спанаќот често има повисоки нивоа на одредени видови на витамин Е од свежиот спанаќ. „Уште подобро, можеби ќе можете поефикасно да го користите железото од замрзнатиот спанаќ отколку од свежиот“, додаде тој.

поврзани објави

Последни објави