24.8 C
Skopje
Sunday, May 19, 2024
spot_img
spot_img

Колку долго можат да стојат вапцаните јајца во фрижидер? Еве до кога се добри за јадење и како да им го продолжите рокот

Колку долго можат да стојат вапцаните јајца во фрижидер? Еве до кога се добри за јадење и како да им го продолжите рокот

Како правилно да чувате варени јајца?

За време на готвењето се отстранува заштитниот слој што ја покрива лушпата, со што јајцата стануваат почувствителни на воздух и на штетни микроорганизми. Затоа, чувањето на варени јајца во фрижидер е исклучително важно кога станува збор за спречување на контаминација или расипување.

Нивното чување во фрижидер помага да се забави растот на бактериите бидејќи потенцијално опасните бактерии растат побавно на температури под 4°C. Варените јајца избегнувајте да ги чувате подолго време на собна температура и ставете ги во фрижидер 2 часа по готвењето.

Тие, исто така, најдобро се чуваат во картонска кутија или во херметички контејнер. Чувајте ги на внатрешната полица, а не на вратата, бидејќи честото отворање и затворање на фрижидерот може да предизвика флуктуација на температурата во тој дел.

Колку долго можат да траат тврдо варените јајца пред да се влошат?

Ако се складираат правилно, тврдо варените јајца – излупени или нелупени – може безбедно да се чуваат во фрижидер околу една недела. Ако не сте сигурни колку долго вашите тврдо варени јајца се во фрижидер, прво проверете дали на нивните лушпи се формирал лигав слој. Ако забележите, фрлете го јајцето.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img

Последни објави