21.8 C
Skopje
Tuesday, July 23, 2024

Мицкоски: Македонија е мојата татковина, Уставот и законите ќе ги почитуваме сите

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и иден премиер, Христијан Мицкоски, во своето интервју за централниот Дневник на телевизија Сител, јасно ги изнесе своите ставови во врска со заклетвата и употребата на уставното име на државата.

Мицкоски рече дека заклетвата ќе биде во согласност со уставното име на Република Македонија, нагласувајќи ја важноста на почитувањето на Уставот и законите. Тој додаде дека во секојдневната употреба ќе го користи името „Македонија“, потврдувајќи го својот став за заштита на националниот идентитет.

„Не можеме да бараме од граѓаните да ги почитуваат законите, а ние сами да ги кршиме,“ изјави Мицкоски, нагласувајќи ја важноста на правната држава и примената на законите од страна на сите граѓани, вклучувајќи ги и политичарите.

Мицкоски дополнително објасни: „уставното име на државата е јасно, не треба сега тука ние да имаме двојни стандарди да се чувствуваме пред граѓаните неодговорно или да ги доведуваме во заблуда, се знае кое е уставното име тоа е со придавката“.

Со ова интервју, Мицкоски испрати јасна порака за неговата визија и определба кон почитување на правниот систем и уставот на Република Македонија, како и за поддршка на националниот идентитет и гордоста на македонскиот народ.

поврзани објави

Последни објави