fbpx
15.8 C
Skopje

Нова функција на Фејсбук – се тестира во САД

АКТУЕЛНО

Вчера социјалната мрежа ја претставија својата функција на прибирање финансиски средства, со која ќе конкурира GoFundMe. Во иднина корисниците на Facebook ќе можат да донираат пари за различни иницијативи – за себе, пријатели или за нешто друго, надвор од социјалната мрежа.

Новата функција ќе биде тестирана во САД во следните недели, по што ќе бидат додадени нови категории и земји. Еден од портпаролите на Facebook Стивен Роко изјави за CNNTech дека Facebook ќе задржува 6.9% од донации, како и 30 центи од секоја трансакција. За споредба, GoFundMe задржува 7.9% и 30 центи од секое донација. До овој моментов донации во Facebook беа можно само за непрофитни организации.

Почетните шест категории, со кои ќе можеме да се аплицира, ќе се: образование, медицински услуги, медицински грижи за животни, помош за природни катастрофи, итни случај (кражби, несреќи и др.), како и погреби. Секоја кампања за собирање средства ќе има 24-часовен период, пред да биде одобрена. За да можете да ја остварите својата лична кампања, ќе треба да имате наполнети барем 18 години. Во последниве месеци Facebook вложува напори за диверзификација на приходите, што се одразува добро и на цитати на компанијата.

Вчера на социјалната мрежа се тргуваше со минимално намалување од 0,17%, до 142.41 долари, а за време на сесијата со акции беа остварени трансакции и на рекордното ниво од 142.95 долари.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -