fbpx
36.8 C
Skopje

Прејадувањето како причина за ширење на инфекции

АКТУЕЛНО

Прејадувањето може да биде причина за брзо ширење на инфекции. Научниците кои проучувале бактериски инфекции кај малите водни мушички откриле дека зголеменото количество на храна во нивната околина го забрзува ширењето на зараза.

Истражувачите кои спровеле студија откриле дека мушичките кои се изложени на постојан извор на храна почесто пренесуваат болести, затоа што подолго можат да носат паразити и да им остават време да се размножат.

Тие истакнуваат дека се уште не е јасно дали изворот на храна е клучен за ширење зараза меѓу луѓето и животните, но укажуваат на таква можност.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -