fbpx
23.8 C
Skopje

10 минути качување по скали наутро е поефикасно од чаша кафе

АКТУЕЛНО

Ако се искачите по скали во само 10 минути во текот на денот, вашата енегричност ќе бидеме зголемена, а мотивацијата уште повеќе, отколку ако испиете утринска чаша со кафе.

Научниците ги истражувале ефектите од 10 минути качување по скали со ефектот од 50 мг кофеин, кој се добива од пиењето на чаша кафе или кока кола.

„Ние откривме кај групата со кофеинот дека реално нема промена во начинот на кој се чувствуваа. Но после вежбата тие се чувствуваа многу енергични и витални.

Иако тоа е привремено чувство поради нередовното искачување по скали, како и редовно вежбање, при внесувањето кофеин немавме сличен ефект, објаснува проф Патрик О’Коннор, еден од авторите на истражувањето.

Идејата на истражувањето била да се провери дали качувањето и слегувањето по скали е добар начин да се разбудат работниците во канцеларијата наутро пред работа.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -