fbpx
33.8 C
Skopje

14 причини зошто патувањето менува се

АКТУЕЛНО

Колку далеку стигнува човек, толку повеќе сфаќа колку малку знае.

Да, пријатно е да си дома и да си имаш своја секојдневна рутина. Има сепак нешто посебно во тоа да го оставиш познатото и да посетиш ново место или култура.

Желбата за патување демонстрира копнеж да пробаш, научиш и видиш нови работи. Таа бара од нас да излеземе од зоната на комфорот. Таа не натерува да се обидеме да доживееме нови работи кои ќе не променат и направат далеку по совршен и интересен човек.

Некои велат дека кога човек ќе ја открие радоста на патувањето, сака уште и уште. Едно е сигурно – патувајќи, секој трупа вредни спомени кои се вечни, додека е жив и се богатство кое никој никогаш не може да му го одземе.
жив и се богатство кое никој никогаш не може да му го одземе.

Затоа патувањето менува сè …
1. Сфаќаме колку е голем и прекрасен светот.
2. Јасно им станува колку многу плажи има, на кои можете да се излежуваат, колку планини, кои можат да се освојат.
3. Сфаќаме колку многу добро можете да сторите.
4. Ќе видите дека добрината ги победува сите јазични бариери.


5. Сфаќаме колку многу нови приказни и луѓе ќе најдеме и сретнеме
6. Ќе пробате голем број работи за прв пат.
7. Ќе ви биде непријатно, можеби домот ќе ви недостасува. Но сето тоа ќе биде во ред.
8. Сфаќаме дека сите сме слични.


9. Ќе дознаете дека сите имаме потреба од помош, сите сакаме да бидеме сакани и разбрани.
10. Ќе разберете кои се вашите силни и слаби страни. Не еднаш и двапати.
11. Ќе научите дека може да се спријателите насекаде.
12. Ќе пораснете. Не физички, туку умствено. Немерливо
13. Ќе се вратите дома и веднаш ќе почнете да планирате вашиот следен патување.
14. Никогаш нема да престанете да сакате да пробате нешто ново, нешто различно, да студирате и гледате уште и уште работи кои претходно не сте ги виделе и искусиле.

 

 

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -