fbpx
15.8 C
Skopje

35 книги кои секој мора да ги прочита, додека е жив

АКТУЕЛНО

 

Има книги кои сите треба да прочитаме за да се почувствуваме граѓани на светот. Книги кои ни даваат знаење и лет на имагинацијата.

Ви ја претставуваме листата од 100-те книги кои секој мора да се прочита, составен од британскиот весник “Дејли телеграф”. А сега да провериме – колку наслови од списокот сте ги прочитале?

1. “Мидолмарч”, Џорџ Елиот

2. “Враќањето на кралот”, Џон Р. Р. Толкин

3. “Јавниот договор”, Жан-Жак Русо

4. “Моби Дик”, Херман Мелвил

5. “Ана Карењина”, Лав Толстој

6. “Портрет на една дама”, Хенри Џејмс

7. “Срцето на темнината”, Џозеф Конрад

8. “На патеката на загубеното време”, Марсел Пруст

9. “Јане Eyre”, Шарлот Бронте

10. “срамна”, Џ. М. Кутси

11. “госпоѓа Далауеи”, Вирџинија Вулф

12. “Гордост и предрасуди”, Џејн Остин

13. “Дејвид Коперфилд”, Чарлс Дикенс

14. “Брулени ридови”, Емили Бронте

15. “Законот на Устор”, П. Г. Удхаус

1 6. “Карпите на Брајтон”, Греам Грин

17. “Тес од родот Д’Ъбървил”, Томас Харди

18. “сензација”, Ивлин УО

19. “Војна на световите”, Херберт Велс

20. “Животот и мислењата на Тристрам Шанди, господин”, Лоренс Стерн

21. “1984”, Џорџ Орвел

22. “На гости во Индија”, Едвард Форстър

23. “Мадам Бовари”, Густав Флобер

24. “Одисеј”, Џејмс Џојс

25. “Месечината камен”, Уилки Колинс

26. “Кранфорд”, Елизабет Гаске

27. “Том Џонс”, Хенри Филдинг

28. “Животот, начин на употреба”, Жорж Перек

29. “откуп”, Иан Маклон

30. “Француска свита”, Ирене Немировски

31. “Танц под музиката на времето”, Ентони Пауел

32. “Кларис, или историјата на една млада дама”, Семјуел Ричардсон

33. “Големиот сон”, Рејмонд Чендлер

34. “среќен Џим”, Кингсли Еимис

35. “Клетниците”, Виктор Иго

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -