fbpx
29.8 C
Skopje

Милошоски: Џафери да го почитува законот и во Собранието да зборува на македонски јазик

АКТУЕЛНО

2008 година заедно со СДСМ и ДУИ, и 2011 потоа овој закон имаше свои амандмани. Во член 3 став 1 пишува дека службен јазик во Собранието на Република Македонија е македонскиот. Во став 2, пратеникот кој зборува различен јазик од македонскиот, а кој го зборуваат најмалку 20 проценти од граѓаните на Република Македонија, може на седница на работно тело да зборува и на седница на Собрание исто така, на својот мајчин јазик. Пратеникот кој зборува различен јазик од македонскиот, според став 3 а го зборуваат најмалку 20 проценти од граѓаните, може на тој јазик да претседава и со седница на работно тело. Но Собранието и пленарната седница не се работно тело. Апелираме овој закон да се почитува од сите пратеници и од пратеникот Талат Џафери, рече Милошоски од собраниската говорница.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -