fbpx
17.8 C
Skopje

Груевски: Субвенциите за земјоделците најавени од СДСМ веќе постојат

АКТУЕЛНО

СДСМ на големо ветува ставка на субвенции за набавка на земјоделска механизација кои ќе се даваат од 30% до 50% поддршка за земјоделците. Но, ова веќе постои и се применува и под подобри услови и повисоки износи. Сега се загарантирани 50% за субвенции за набавка на земјоделска механизација, односно 55% за млади земјоделци, за земјоделци од неразвиени подрачја е 60% поддршка, а за жени земјоделци 65%. А во најновата програма “Реално” предвидовме почетната основа да биде 60% поддршка. Со предлогот на СДСМ значи дека практично поддршката на земјоделците за набавка на земјоделска механизација ќе се намали од сегашните почетни 50% на почетни 30%, како што предлагаат. Она што е дилема, дали воопшто направиле анализа на актуелните политики или пак свесно одат со ретроградно намалување на поволностите за земјоделците. Наместо политика на зголемување, политика на кратење, пишува на својот ФБ профил претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -