30.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

Русите го обвинија Борис Џонсон за предизвикување на нова Студена војна

Русите го обвинија британскиот министер за надворешни работи Борис Џонсон за предизвикување на нова Студена војна. Го обвинвуаат бидејќи се обидувал да направи раздор помеѓу САД и Русија, а тоа не им е прв пат да го обвинуваат Џонсон.

Обвиненијата дојдоа после коментарот на Џонсон за владата на Русија и Владимир Путин. Тој најпрво кажа дека режимот на Путин е спремен на секакви валкани трикови дури и на сајбер војна, што доаѓа после оптужбите дека Русија има замешано свои прсти во хакириањето на америчките избори.

Со овие обвиненија амбасадата на Русија исто така изјави дека очекува дека владата на Велика Британија повторно ке спроведе рефернедум за излегување на британците од ЕУ, како со тоа би се потврдило дека резултатот од референдумот немаат никакво вилјание од руска страна.

 

 

поврзани објави

Последни објави