13.8 C
Skopje
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Зошто веруваме дека нешто лошо ќе се случи на – Петок 13?

Иако е само еден обичен ден, многумина сметаат дека 13. петок е проколнат ден кој носи лоша среќа, поради што внимаваат што прават и се обидуваат да не го „разбудат“ ѓаволот.

Според некои верувања, менување на постелина или пак сечење на нокти на петок 13-ти носи лоша среќа, исто така пожелно е да се избегнуваат превозни средства и тврди предмети.

Денот уште го споредуваат и со „црн петок“, особено кај Американците. Токму во петок се смета дека се случила смртта на Исус Христос. Исто така на 13-ти петок Ева го натерала Адам да гризне јаболко.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави