13.8 C
Skopje
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Прв пат во историјата: Родено бебе од три родители

Украинскиот пар кој неможеле да добијат дете најпосле се остварила желбата благодарејќи на методата на вонтелесно оплодување која подразбира учество на три личности.

Лекарите на клиниката ,,Надија” во Киев прв пат го применуваат методот на пронуклеарен трансфер што подразбира вонтелесен метод на оплододување. На 5 јануари се родило девојчето. Лекарите од Украина ги оплодиле јајце клетките на мајката со спермата на таткото, а потоа со комбинација на гените ги префрлиле во јајце клетките на жената донор. Сепак детето ќе има мал удел од генот на жената донор, а голем дел од своите родители

Методот е развиен со цел да се помогне на жените кај кои постои опасност да пренесат сериозни генетски пореметувања, а Валери Жукин кој ја водел целата оваа постапка истакнува дека ова ќе успее и кај други родители.

Истотака најави дека уште една жена на почетокот на Март ќе се породи на овој начин.

 

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави