29.8 C
Skopje
Tuesday, July 23, 2024

Доаѓа живот: Ќе се плаќа данок и за 1000 евра плата, нека има за патни трошоци на функционерите

Македонија е земјата каде што е погрешно да си „богаташ“ ако приватно и чесно заработуваш 1000 евра и за казна треба дополнително да те оданочат, ама е истовремено нормално да земаш илјадници евра за патни трошоци, плус државна плата од 1500 евра.

ФОТО

Вака изгледаат негодувањата на граѓаните на социјалните мрежи по најавите дека и физичките лица кои оствариле годишен приход од над 1 милион денари годишно, ќе станат даночни обврзници.

Граѓаните по социјалните мрежи бурно реагираа на оваа одредба и на фактот што УЈП соопштението за регистрирање како ДДВ обврзник за граѓани го објави на само четири дена пред истекот на рокот на нивниот веб сајт.

По социјалните мрежи можеа да се забележат коментари дека со наплаќањето ДДВ од физички лица, ќе се стимулира црната економија и дека ова ќе придонесе за понатамошно иселување на младите лица.

ФОТО

Најпогодени од оваа мерка ќе бидат граѓаните кои заработуваат преку интернет и хонорарците, а незадоволството искажано на социјалните мрежи беше во насока на тоа дека луѓето кои заработиле плата, што во Европа е под просекот, кај нас се сметаат за најбогати 1 отсто, додека функционерите на плаќаат ништо за далеку поголеми суми по однос на патни трошоци и си делат дополнителни плати.

Реакциите на граѓаните се во насока дека со плаќањето на 18 отсто ДДВ и плус најавата за воведување на прогресивно оданочување ќе дојде до зголемување на цените на услугите и производите, како и до намалена конкурентност на македонските фриленсери на глобалниот пазар.

 

Извор: А1он – Повеќе за ова на а1on.mk 

поврзани објави

Последни објави