30.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

Во Тајван се гради кула која ќе го апсорбира загадениот воздух

Кулата Тао Жу Јин Јуан, која ја градат Vincent  Architectures, Во Тајпеј, Тајван, е сè само не обична кула. Оваа кула ќе го јаде смогот од навистина загадениот воздух во овој дел од Азија.

Од надворешната страна по фасадата, на покирвот и на балконите ќе има 23.000 дрвја и грмушки, што е речиси исто колку зеленилото во њујоршкиот Централ парк.Овие растенија ќе апсорбираат 130 тони јаглерод диоскид годишно, што е еднакво на емисијата на гасови од 27 автомобили.

Изградбата започна во 2013 година и се очекува кулата да биде готова до септември годинава.

поврзани објави

Последни објави