27.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

Џихадистите повторно уништија непроцениливо археолошко богатство

Исламската држава повтроно уништи античко богатство во Палмира, град под заштита на УНЕСКО кој се наоѓа во средишниот дел на Сирија.

,,Локални извори не известија дека ИД го уништила тетрапилонот, споменик со 16 столбови. Сателитските снимки кој ги добивме  од наш колега во Бостон ни прикажува адека е направена огромна штета на ова непроценливо богатство на римскиот театар”.- изјави Мамун Абделкарим, шеф на одсекот за старешини

Тетрапил е изграден во Диокленовото време на крајот на трети век. Ова место џихадистите го користеа досега за јавно погубување.

поврзани објави

Последни објави