Sun. Oct 1st, 2023

Во Виена е спречен терористички напад благодарејќи на брзата реакција на австриската полиција која го уапсила осумнаесетгодишник кој имал албанско потекло, тој се сомничи за исламски радикализам.

„Уапсениот кој планирал терористички напад во Виена, тој не делувал само туку зад него стоел веќе разработена мрежа на луѓе“; изјави министерот за внатрешни работи на Австрија, Волфганг Соботка.

Австриската полиција во петок навечер го уапсила во австриската престолнина како што најпрво соопштија дека се работи за 18 годишен доселеник од Албанија.

Истрагата сега треба да ја утврди неговата врска со исламскиот радикализам и соработка со Исламска држава.

 

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published.