fbpx
2.8 C
Skopje

ФОТО: Базата на Црвената армија, некогаш Мала Москва, а денес руина

АКТУЕЛНО

Комплексот некогаш познат како Мала Москва или Забранетиот град во своите најубави денови бил дом на 75.000 Совети, мажи, жени и деца. Се наоѓа на 40 километри одалеченост од Берлин и го носи името Варнсдорф.

Војниците и нивните фамилии имале на располагање школи, продавници, па дури и базент за пливање. Сепак крајот на овој рај бил кој крајот на 80-те и почетокот на 90-те години кога Германија се промени од темел. Двете држави со падот на Берлинскиот зид се обединија, Советскиот сојуз се распадна, па така војниците биле повлечени назад во Русија.

Последниот чувар на градот е Јирген Нуман кој има пристап на сите објекти во градот кој се уште е ограничено подрачје и поседува над 40 клуча од објеки.

 

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -