3.8 C
Skopje
Wednesday, November 29, 2023

Трамп го забрани абортусот!

Претседателот Доналд Трамп потпиша извршна наредба со која го забранува абортусот. Со оваа наредба тој забранува финансирање на меѓународни невладини организации кои вршат или промовираат абортуси.

Тоа значи дека било американски федерално финансиран хуманитарна група или друга невладина организација не може да помогне со тоа, да препорача, да дава совети или обезбеди информации кога станува збор за метод за итни случаи.

Наредбата исто така забранува финансирање на даночниот обврзник за групи кои лобираат за легализирање на абортусот или да се промовира како метод за планирање на семејството

Државниот буџет на САД годишно троши по 500 милиони долари за здравствено осигурување на жените но тие пари не ги финансираат абортусите. Осигурувањата како “Planned Parenthood” се финансирани од приватни инвеститори и од целиот буџет тие користат само 3% за финансија на абортуси.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -