13.8 C
Skopje
Thursday, May 23, 2024
spot_img

Децата мора да читаат книги

Во денешно време, сведоци сме како помладите деца се почесто се во вируелен свет на персонален компјутер, отколку да читаат книги, нешто што во минатото често беше пракса.

Читањето книги е добро за младите деца од повеќе причини:

Доверба

Секое дете откако ќе ја прочита книгата, доаѓа до склопување на приказна, која им носи голема самодоверба, затоа што самите тие сфатиле што навистина се случува во приказната.

Течност

Со читањето, секое дете ќе започне побрзо и прецизно да чита. Со тоа детето веќе ќе може сам да чита книга, без разлика на нејзината содржина.

Го збогатува речникот

Колку повеќе детето чита книги, толку повеќе го збогатува својот речник. Со тоа ќе го збогати својот речник, нешто што ќе му биде од огромна корист во текот на целиот живот.

поврзани објави

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Последни објави