3.8 C
Skopje
Sunday, December 3, 2023

Доколку се борите со рак, потребен е позитивен став

Група научници од Универзитетите во Лондон и Единбург преку заедничка работа успеале да дојдат до битни информации, при проучување на 163.000 лица во 16 различни студии.

Во целокупното истражување, тие се осврнале на вознимереноста и влијанието на загриженост кај пациентите кои се болни од рак. Според наодите до кои тие дошле, лошото ментално здравје влијае негативно и врз одредени болести.

Без разлика за каков вид на рак станува збор, ризикот од смрт бил двапати поголем, додека на пример од леукемија ризикот бил четири пати поголем.

Истражувањето траело речиси 10 години, а во тој период била истражувана менталната состојба на пациентите болни од рак, при што е дојдено до заклучок: „Доколку се борите со рак – бидете позитивни!“

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -