10.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024
Платено политичко рекламирање

Намалувањето на потрошувачката на месо може да биде клучот за долг живот

Режимот на исхрана, богат претежно со овошје и зеленчук, го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања и мозочен удар. Оние кои ја почитуваат полувегетарианска диета, во која 70% од нивната исхрана доаѓа од растителни извори, имаат за 20% помал ризик од срцеви проблеми. Тоа е во споредба со оние кои имаат повеќе месна диета, каде што помалку од 45% од храната е од растително потекло.

Оние луѓе кои не конзумираат месо односно кои јадат повеќе зеленчук, овошје, јаткасти плодови и семки можат да имаат подобра здравје и да се чувствуваат полесно и физички подобро.

Луѓето кои не јадат месо или кои го прават тоа во многу помали количини брзо ги губат непосакуваните вишок килограми но истовремено, покрај тоа што ќе го подобрат своето здравје, тие можат и да заштедат.

Срцевите болести се едни од најголемите причини за смрт ширум светот а токму замената на месо со вегетаријанска исхрана, ќе помогне ваквата болест да исчезне и вашето здравје да биде подобрено.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

Последни објави