fbpx
-1.2 C
Skopje

Карта која покажува колку луѓето ја напуштаат својата земја, Македонија рекордер

АКТУЕЛНО

На картата на агенцијата „Јакуб Маринас “ се прикажува колку процент на луѓе мигрирале од своите родни краишта и заминале во странство.

Македонија високо котира на ова карта , со дури една петина од целата популација. Тоа представува јасен знак за тоа колку македонскиот народ лесно се одлучува да ја напушти родната земја. Рекордер по бројот на иселеници е Босна и Херцеговина, околу 1.6 милиони Босанци се иселиле до крајот на 2015 година.

Исто така со најголем процент на иселување се соочуваат земјите: Португалија, Хрватска, Црна Гора и Молдавија.

Најмал процент на иселеност доаѓа од скандинавските земји, пред се Шведска и Норвешка како и Шпанија.

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -