fbpx
2.8 C
Skopje

Црвениот телефон на Хитлер на аукција

АКТУЕЛНО

Црвениот телефон со кој Адолф Хитлер никогаш не се раздвоил , ќе биде продаден на аукција, пренесува CNN. По него фирерот давал најважни наредби. Пронајден е во бункерот во кој Хитлер се самоубил.

Телефонот е произведен од „Siemens“. Тој е со црвена боја, а на грбот му се изгравирани познатата нацистичка свастика и името на сопственикот. “Alexander Historical Auctions” опишуваат телефонот како “мобилно  средство за разурнувања” и “катастрофалниот оружје за тоа време, кое потпиша смртни пресуди на милиони луѓе”. Синот на британскиот војник кој го  открива телефон, раскажува дека татко му го примил како симбол на поразот на лидерот.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -