3.8 C
Skopje
Wednesday, November 29, 2023

Србите успеаја во својата намера: урнат ѕидот во Косовска Митровица

По неколкудневна тензија, Србите од северниот дел од градот Косовска Митровица, успеаја во својата намера, да го урнат ѕидот на брегот на реката Ибар, кој всушност го дели градот на албански и српски дел.

Горан Ракиќ, градоначалникот на Косовкса Митровица истакна дека била постигнат договор и со претставници на косовските власти, но и со луѓе од меѓународната заедница, на тоа место да биде обновена пешака зона.

Уривањето на ѕидот всушност значи и намалување на тензиите помеѓу Приштина и Белград, кои речиси еден месец беа на високо ниво, по што во смирувањето учевство земаа и две делегации од Европската Унија.

поврзани објави

- Advertisement -
- Advertisement -

Последни објави

- Advertisement -