Датумот на кој што се слави најголемиот христијански празник – Велигден

0
2

Велигден е најголемиот христијански празник. Секогаш се празнува во недела. Како и сите други празници што го менуваат својот датум така и Велигден, без обзир што денот не се менува. Датумот се одредува со посебни пресметки на основа на астрономски мерења. Датумот се мести во одредени пет недели.

Православниот Велигден не може да се падне пред Свето Благовештение попознат како Благовец (7ми април), како ни после Ѓурѓовден (6ти мај).

Во религиозната смисла, Велигден е еден од најважните празници во христијанството. Но покрај тоа, луѓето со нетрпение го очекуваат бидејќи тоа е единствениот продолжен викенд каде може да се земе кратка пауза за прв пат после зимските празници.

Оваа година велигденските празници ќе ги славиме на следниве дати: Црн петок на 26 април, Голема сабота 27 април, Велигден на 28 април и втор ден Велигден нан 29 април.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here