fbpx
35.8 C
Skopje

Зошто отстоената вода е штетна?

АКТУЕЛНО

Дали сте забележале дека водата која неколку часа отстојала во чаша има чуден вкус? Дали тоа значи дека е „расипана“ или се работи за нешто сосема друго?

Обичната вода не содржи шеќери и белковини, па затоа е многу полесно да се зарази со микроби.

Поточно, водата која била изложена подолго време на воздух впива малку јаглероден диоксид, а дел од него се претвора во карбонска киселина. Тоа значи дека водата го менува својот хемиски состав.

Кога карбонската киселини ќе отпушти еден до два протони, односно ќе се претвори во бикарбонат или карбонат, ја снижува pH вредноста на водата заради што таа го менува вкусот.

Освен тоа, водата која неколку часа отстојала била изложена на бактерии и одредена количина прашина.

Тоа не значи дека е расипана, но следен пат добро размислете дали ќе ја испиете чашата со вода која ја оставивте синоќа покрај креветот.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -