30.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

Големите лидери никогаш нема да ги повторат овие пет грешки

Пред да одлучите да ја прифатите лидерската улога, размислете двапати за тоа дали навистина го сакате тоа. Дали навистина имате став и емоционална интелигенција да ги водите луѓето и да успеете со нив?

На светот не му треба друг лош лидер кој негативно влијае на вработените, нивното здравје, клиентите и компанијата. За да добиете појасна слика за успешен лидер, еве 5 грешки што големите лидери никогаш нема да ги повторат.

Далеку од членовите на тимот

Големата грешка што скоро секој што ќе стане лидер ќе ја направи е уживањето во ново стекнатите привилегии, како и постепено дистанцирање од тимот. Ова е класична појава кај новопечените лидери што нема да ја забележите кај оние што се искусни.

Има прекумерна контрола

Добриот водач ќе стане одличен само кога тој или таа направи нешто што е во спротивност со интуицијата: ПОВТОРНА КОНТРОЛА. Тој е доверлив водач, склони кон преземање ризик и многу креативен. Тој е во состојба да ја сподели својата моќ и да ја намали контролата врз луѓето.

Активно не ги слуша другите. Вистински лидер не смета дека е секогаш во право. Тој е присутен кога има потреба и без пресуда ги слуша мислењата на луѓето и нивните стравови, како и одличните идеи и решенија што ги предлагаат.

Дозволува да се појават нездрави конфликти

Според античката духовна мисла, дебатата што брзо ескалира е како пукнатина во браната; треба да престане да се шири пред целосно пукање и да го направи поголем проблем. Исто така, тоа е својство на добри водачи, оние кои имаат добра интуиција и забележуваат дискусии што можат да станат токсични и да ги прекинат навреме.

Нема доверба во другите

Водачите кои ги перцепираат луѓето како паметни и креативни суштества, секогаш ќе веруваат во своите способности и сила. Таквите лидери имаат високо мислење за другите и им покажуваат почит уште од самиот почеток. Кога тоа се случи, се гарантира взаемна доверба, а вработените се уште лојални и посветени на своите работни места, но и на нивниот шеф.

поврзани објави

Последни објави