Fri. Sep 22nd, 2023

Екс премиерот и прв претседател на ВМРО-ДПМНЕ Љубчо Георгиевски кој во 90-тите години беше еден и единствен кој зборуваше за независна и самостојна Македонија, држава со своја валута, армија и репрезентација, денеска по повод 28 годишнината од независноста на државата се огласи со интересна честитка на својата официјална фејсбук страница.

Кога ќе се сетам колку големи Југословени бевме количински и содржински добро е што стигнавме до 28 години независност. Честито државност, напиша Георгиевски.

Инаку, признание дека Георгиевски бил водач на таа група која се борела за независноста на државата пристигна и од Панде Колемишевски, еден од соработници на Киро Глигоров во 90-тите години. За тоа освен Колемишевски пишуваше и Ал Џезеира односно познатиот новинар Горан Милиќ кој вели дека токму Љубчо Георгиевски бил првиот политичар рекол „Македонија мора да биде независна држава“.

https://www.facebook.com/ljgeorgievski/posts/10157290144368758?__xts__%5B0%5D=68.ARAMEVoVk7iwErccrShajX3tNyc8bCHB-mxV21WrG5vxWmrnVZecW7wDHSampS4GyuO7JjHB8wslb4PMlQ74RYnjOI1Th30aKVJ52HX2EHanuaZWQD4A2J93XiH-sor463x578aAT4b6RkmIjVSNYG6Ysav-KF0RFt0GRiYrD8-htB2pZgk6zdMMlrDEoDSQYDrmB40bNuer–jul0L-5a1PrR9sDF7ZkX1kC2wrTiaO1m4smFbuLl3cAmm-9RTq_3hi134QeOMrTjlEeQQzhgCOCxgu8X0_Vd_Zao3egQOnuJf4_A3DPc9DhWrHmJ44Ho9P8bdGAtEN-w&__tn__=-R

Leave a Reply

Your email address will not be published.