Fri. Sep 22nd, 2023

Голем пожар во Нов Зеланд предизвика евакуација од над 1000 жители, уништен е имот по што прогласено е опасна состојба.

Над стотина пожарникари потпомогнати со десетина авиони се борат со големиот пожар кој се заканува опасно на Крајстчерч, третиот по големи град во Нов Зеланд.

Пожарот кој избил во областа Порт Хилс, во текот на ноќта брзо се проширил на повеќе од 1.800 хектари површина. Властите стравуваат дека ваквата ситуација може да потрае во текот на целата седмица, со оглед дека тешко оди ставањето под контрола на пожарот поради смерот на ветерот.

By s.s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.