30.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

ФОТО+ВИДЕО: Водопад се претвори во огнен поток

Посетителите на Националниот парк „Јелоустоун“ во САД можат да уживаат во редок феномен, наречен „огнопад“. Кога сончевите сраци ќе го освлетлат водопадот, тој се претвара во лава.

Овој редок феномен може да се набљудува само во последните две седмици на февруари. Кога сончевите зраци од залезот на сонцето ќе паднат врз водопадот, тој добива силно портокалова боја.

Овој феномен зависи од повеќе услови – облачност, ремпература на водата. Тоа е причината не секогаш да уживаат во „огнопадот“.

Водопадот не постои во текот на целата година. Тој се појавува само во текот на зимата и раната пролет, кога е зголемено количеството на дождови и снегови. Тогаш тој протекува по големата карпа „Ел Капетан“ во висина од неколку стотици метри.

поврзани објави

Последни објави