fbpx
26.8 C
Skopje

МИСТЕРИЈА: Зошто пламенот нема сенка? (ВИДЕО)

АКТУЕЛНО

Сите во училиште имаме учено дека телака, кога ќе бидат осветлени, пуштаат сопствена сенка. Патем, не и пламенот.

Сенката се добива врз одредена површина, кога меѓу неа и изворот на светлина застане некој објект, кој го блокира дел од височината. Но ако овој објект е самиот извор на светлина, како на пример пламенот, тој нема да пушти сенка врз површината. Кога нешто се загрее доволно, тоа зрачи светлина како последица на процесот согорување. И додека таа светлина не прави сенка, самиот материјал кој гори, сепак прави.

За да можеме да ја видиме сенката на пламенот, ни е потребен извор на светлина, кој е многу посилен од пламенот, на пример сонцето. Доколку запалиме свеќа и ја држима така што сончевата светлина ќе паѓа директно на неа, на ѕидот или подот ќе ја видиме и сенката на пламенот.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -