30.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

Каква врска имаат витаминот Б и очите ?

Со додавање на витамниот Б3 во вода може да се подобри здравјето на очите и да се спречи појавата на глауком.

Во тестови кој се правени врз глувци, научниците потврдија дека очите на глувците биле здрави на подолг период и е намалена можноста за глауком.

Експертите велат дека ова откритие би можело да обезбеди поефтин и побезбеден третман за постарите луѓе, наместо да се користат капки за очи.

Во цел свет од глауком боледуваат околу 80 милони луѓе. Глаукомот е прогресивна болест која го оштетува очниот нерв, кое води до постепено ослабување на видот.

поврзани објави

Последни објави