fbpx
34.8 C
Skopje

ДСР бара ромскиот јазик да биде службен

АКТУЕЛНО

Демократските сили на Ромите, партија која е коалиционен партнер на ВМРО-ДПМНЕ, преку писмено соопштение бара ромскиот јазик да биде прогласен за официјален во државата.

„Ја не се сеќавам кога одредена амбасада пројавила толку грижа за состојбата на ромската заедница, која истовремено е најсиромашна и најобразована и поголем дел од граѓаните од ромска заедница живеат во катастрофални лоши услови“, изјави Шабан Салиу, претедателот на ДСР.

Тој додава и дека Македонија е држава на Македонците, Албанците, но и Ромите, како и сите етнички заедници. Поради тоа бара да не се создаде неправедност и бара да се зачува унитарноста на државата.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -