fbpx
17.8 C
Skopje

Што е послатко мед или шеќер?

АКТУЕЛНО

Доколку не саката да користите шеќер ниту да прејдете на вештачки засладувачи, една од опциите е да користите мед.

Медот во најголем процент (околу 80%) содржи шеќер како и околу 20 % вода. Содржи три врсти на шеќер, сахроза, глукоза и фруктоза. Интересно е што фруктозата е послатка од глукозата, која е пак послатка од сахрозата.

Со самото тоа медот е посладок од белиот шеќер, со тоа би ни била потребна на помала количина за да засладиме одредено јадење или пиење.

Што повеќе медот е постар, толку повеќе содржи фруктоза, а со самото тоа и повкусен.

 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -